Sunday, November 14, 2010

kEtuK-kEtuK pEriUk...

selamat pg adik2 abg2 tuan2 cik puan2...kte skrg nie dlm rancangan ape??? dlm rancangan ketuk-ketuk periuk!!!! (cewahhh kuat berangan nyer aku) skrg nie anda bersama sy cik eton dlm rancangan ketuk2 periuk...cik eton cuti ari..jd cik eton telah mengambil sepenuh nyer tugas cik eton's mum sebagai seorg suri rumah(arini cik eton nk jd bibik)...menu kite pd arini ialah KERABU SOTONG dan IKAN MASAK SIRSAU...korang msti x tau masak sirsau 2 ape kn..nie yg cik eton nk ajar.cik eton pn x tau lah masak sirsau nie masakkan org jawa ke banjar sbb cik eton's mum pndai masak jawa n banjar...yg pnting masak sirsau nie pebret cik eton adik beradik.... ok yer para penonton bahan2 yg perlu ada dlm masak sirsau ialah

BAHAN-BAHAN(MASAK SIRSAU)
  1. bawang merah 2 ulas(hiris)
  2. bawang putih 2 ulas(hiris)
  3. halia sehiris(hiris)
  4. cili kecil 5 & 6 biji(buang tangkai shj)
  5. serai
  6. asam keping(2 keping)
  7. ikan darat(ikot korang lah nk sedap ikan baung)udang galah pn leh kalu nk
CARA-CARA
  1.  tumis bawang merah,bawang putih,halia n cili td.
  2. tumis sehingga naik bau
  3. masuk kn air(korang agak2 lah sendri,kalu jenis yg ske hirup2 ltk lah byk2)
  4. masuk kn ikan
  5. masuk kn serai n asam keping(asam keping jgn byk sgt karang terlbih masam lak)
  6. masuk kn garam n serbuk aji secukup rse
  7. tgu smpai mendidih
  8. siap leh lah korang hidangkan.
 seterusnya cik eton nk ajar wt kerabu sotong lak yer....

BAHAN-BAHAN(KERABU SOTONG)
  1. tentulah sotong(potong bentuk cincin)
  2. bawang besar(hiris)
  3. cili kecil(hiris)
  4. limau nipis(hiris)
  5. pelam muda(hiris)
  6. tomato(hiris)

CARA-CARA
  1. celur sotong dlm boiling water
  2. kemudian tos kn sotong tadi
  3. campurkan sotong+bawang besar+cili kecil+pelam muda+tomato
  4. gaul kan campuran td
  5. perahkan asam limau td
  6. tmbahkan garam+aji+gula secukup rasa
  7. leh la di hidangkan.



p/s:selamat menjamu selera....maaf cik eton x smpat nk snap pic masak sirsau.....

No comments:

Post a Comment